Title: Dietary mobile apps - acceptance among young adults : a qualitative study
Authors : Rohde, Anna
Lorkowski, Stefan
Daczynski, Christine
Brombach, Christine
Published in : Ernährungs Umschau International
Volume(Issue) : 2017
Issue : 2
Pages : 36
Pages to: 43
Publisher / Ed. Institution : ErnährungsUmschau
Publisher / Ed. Institution: Wiesbaden
Issue Date: 2017
License (according to publishing contract) : Licence according to publishing contract
Type of review: Peer review (Publication)
Language : English
Subjects : Food app; Tracking app; Acceptance; Young adults; Qualitative study
Subject (DDC) : 613.2: Dietetics
Abstract: The growing market in smartphone apps has also spawned a number of food tracking apps which have the potential to positively influence diet and eating behavior. The objective of this study was to examine, from the user’s perspective, which factors turn a food app into an accepted tool. To this end, three food apps were tested by a total of 17 young adults over a period of one week. Their experiences and opinions were subsequently gathered and recorded in three focus groups. The transcribed material was analyzed by means of a content analysis, from which a number of acceptance factors were derived; these included easy and intuitive usability, a wide range of functions, reliability and the free availability of the app. The results underline the importance of targeted preliminary studies to guarantee acceptance of diet intervention by means of a food and nutrition app.
Der wachsende Markt an Smartphone-Apps bringt auch Ernährungs-Tracking-Apps hervor, welche das Potenzial haben, die Ernährungsweise positiv zu beeinflussen. Ziel der vorliegenden Studie war es, aus Sicht des Nutzers zu erfassen, welche Faktoren eine Ernährungs-App zu einem akzeptierten Tool machen. Hierzu wurden drei Ernährungs-Apps von insgesamt 17 jungen Erwachsenen über eine Woche getestet. In den anschließenden drei Fokusgruppen wurden Erfahrungen und Meinungen erfasst und aufgezeichnet. Das transkribierte Material wurde mittels einer Inhaltsanalyse ausgewertet und es wurden Akzeptanzfaktoren abgeleitet, darunter leichte und intuitive Bedienbarkeit, eine hohe Funktionsvielfalt, Zuverlässigkeit und eine kostenlose Verfügbarkeit der App. Die Ergebnisse unterstreichen die Bedeutung von zielgruppenspezifischen Vorstudien für die Sicherstellung der Akzeptanz von Ernährungsinterventionen mittels Ernährungs-Apps.
Departement: Life Sciences und Facility Management
Organisational Unit: Institute of Food and Beverage Innovation (ILGI)
Publication type: Article in scientific Journal
DOI : 10.4455/eu.2017.007
URI: https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2017/02_17/EU02_2017_Rohde_englisch.pdf
https://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/2867
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