Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Rohde, Anna | - |
dc.contributor.author | Lorkowski, Stefan | - |
dc.contributor.author | Daczynski, Christine | - |
dc.contributor.author | Brombach, Christine | - |
dc.date.accessioned | 2018-02-16T15:43:42Z | - |
dc.date.available | 2018-02-16T15:43:42Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.issn | 0174-0008 | de_CH |
dc.identifier.uri | https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2017/02_17/EU02_2017_Rohde_englisch.pdf | de_CH |
dc.identifier.uri | https://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/2867 | - |
dc.description.abstract | The growing market in smartphone apps has also spawned a number of food tracking apps which have the potential to positively influence diet and eating behavior. The objective of this study was to examine, from the user’s perspective, which factors turn a food app into an accepted tool. To this end, three food apps were tested by a total of 17 young adults over a period of one week. Their experiences and opinions were subsequently gathered and recorded in three focus groups. The transcribed material was analyzed by means of a content analysis, from which a number of acceptance factors were derived; these included easy and intuitive usability, a wide range of functions, reliability and the free availability of the app. The results underline the importance of targeted preliminary studies to guarantee acceptance of diet intervention by means of a food and nutrition app. | de_CH |
dc.description.abstract | Der wachsende Markt an Smartphone-Apps bringt auch Ernährungs-Tracking-Apps hervor, welche das Potenzial haben, die Ernährungsweise positiv zu beeinflussen. Ziel der vorliegenden Studie war es, aus Sicht des Nutzers zu erfassen, welche Faktoren eine Ernährungs-App zu einem akzeptierten Tool machen. Hierzu wurden drei Ernährungs-Apps von insgesamt 17 jungen Erwachsenen über eine Woche getestet. In den anschließenden drei Fokusgruppen wurden Erfahrungen und Meinungen erfasst und aufgezeichnet. Das transkribierte Material wurde mittels einer Inhaltsanalyse ausgewertet und es wurden Akzeptanzfaktoren abgeleitet, darunter leichte und intuitive Bedienbarkeit, eine hohe Funktionsvielfalt, Zuverlässigkeit und eine kostenlose Verfügbarkeit der App. Die Ergebnisse unterstreichen die Bedeutung von zielgruppenspezifischen Vorstudien für die Sicherstellung der Akzeptanz von Ernährungsinterventionen mittels Ernährungs-Apps. | de_CH |
dc.language.iso | en | de_CH |
dc.publisher | Umschau-Zeitschriftenverlag | de_CH |
dc.relation.ispartof | Ernährungs Umschau | de_CH |
dc.rights | Licence according to publishing contract | de_CH |
dc.subject | Food app | de_CH |
dc.subject | Tracking app | de_CH |
dc.subject | Acceptance | de_CH |
dc.subject | Young adults | de_CH |
dc.subject | Qualitative study | de_CH |
dc.subject.ddc | 613.2: Diätetik | de_CH |
dc.title | Dietary mobile apps - acceptance among young adults : a qualitative study | de_CH |
dc.type | Beitrag in Magazin oder Zeitung | de_CH |
dcterms.type | Text | de_CH |
zhaw.departement | Life Sciences und Facility Management | de_CH |
zhaw.organisationalunit | Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation (ILGI) | de_CH |
zhaw.publisher.place | Wiesbaden | de_CH |
dc.identifier.doi | 10.4455/eu.2017.007 | de_CH |
zhaw.funding.eu | No | de_CH |
zhaw.issue | 2 | de_CH |
zhaw.originated.zhaw | Yes | de_CH |
zhaw.pages.end | 43 | de_CH |
zhaw.pages.start | 36 | de_CH |
zhaw.publication.status | publishedVersion | de_CH |
zhaw.volume | 2017 | de_CH |
zhaw.webfeed | Sensorik | de_CH |
zhaw.webfeed | Ernährung | de_CH |
Appears in collections: | Publikationen Life Sciences und Facility Management |
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Rohde, A., Lorkowski, S., Daczynski, C., & Brombach, C. (2017). Dietary mobile apps - acceptance among young adults : a qualitative study. Ernährungs Umschau, 2017(2), 36–43. https://doi.org/10.4455/eu.2017.007
Rohde, A. et al. (2017) ‘Dietary mobile apps - acceptance among young adults : a qualitative study’, Ernährungs Umschau, 2017(2), pp. 36–43. Available at: https://doi.org/10.4455/eu.2017.007.
A. Rohde, S. Lorkowski, C. Daczynski, and C. Brombach, “Dietary mobile apps - acceptance among young adults : a qualitative study,” Ernährungs Umschau, vol. 2017, no. 2, pp. 36–43, 2017, doi: 10.4455/eu.2017.007.
ROHDE, Anna, Stefan LORKOWSKI, Christine DACZYNSKI und Christine BROMBACH, 2017. Dietary mobile apps - acceptance among young adults : a qualitative study. Ernährungs Umschau [online]. 2017. Bd. 2017, Nr. 2, S. 36–43. DOI 10.4455/eu.2017.007. Verfügbar unter: https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2017/02_17/EU02_2017_Rohde_englisch.pdf
Rohde, Anna, Stefan Lorkowski, Christine Daczynski, and Christine Brombach. 2017. “Dietary Mobile Apps - Acceptance among Young Adults : A Qualitative Study.” Ernährungs Umschau 2017 (2): 36–43. https://doi.org/10.4455/eu.2017.007.
Rohde, Anna, et al. “Dietary Mobile Apps - Acceptance among Young Adults : A Qualitative Study.” Ernährungs Umschau, vol. 2017, no. 2, 2017, pp. 36–43, https://doi.org/10.4455/eu.2017.007.
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