Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.21256/zhaw-2360
Title: From chicks to nuggets : an assessment of socio-economic and ecological impacts of chicken value chains from Brazil to Switzerland
Authors : Krayer, Patricia
Advisors / Reviewers : Jaisli, Isabel
Stucki, Matthias
Extent : 62
Publisher / Ed. Institution : ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften
Publisher / Ed. Institution: Winterthur
Issue Date: 2018
License (according to publishing contract) : Licence according to publishing contract
Language : English
Subjects : Ecological hotspots; Sustainable food value chains; Brazil; Chicken; Poultry; Socio-economic hotspots; Switzerland
Subject (DDC) : 338: Production
Abstract: Food value chains are embedded in society and nature and therefore related to environmental, as well as socio-economic impacts. On the one hand, food value chains may provide benefits for society, such as employment opportunities or the provision of safe and sound food. On the other hand, these employment opportunities are not necessarily safe and in compliance with human dignity. Furthermore, food production contributes to environmental problems, such as global warming and degradation of natural habitats. However, in modern global food value chains, production-specific impacts are often shifted to net-exporting countries of agricultural commodities, such as Brazil. In order to prevent or minimize negative impacts and to increase positive impacts of food value chains, a thorough knowledge about implications is necessary. Therefore, the aim of this work was to support the development of sustainable food value chains by assessing ecological and socio-economic impacts of the BrazilianSwiss chicken value chain. This value chain was selected as a case study of global food value chains, representing the most traded meat worldwide.
Lebensmittel-Wertschöpfungsketten (LWK) sind in eine natürliche und gesellschaftliche Umgebung eingebunden und haben daher vielfältige Auswirkungen. Einerseits können LWK zum Wohlstand der Gesellschaft beitragen, beispielsweise durch die Schaffung von Arbeitsplätzen oder die Bereitstellung gesunder Nahrungsmittel. Andererseits sind die geschaffenen Arbeitsplätze nicht zwingend sicher und menschenwürdig. Zudem ist die Produktion von Lebensmitteln mit vielfachen Umweltauswirkungen, wie dem Klimawandel und der Zerstörung natürlicher Habitate, verknüpft. In modernen globalen LWK werden die Auswirkungen, die durch die Produktion von Lebensmitteln entstehen, jedoch oftmals auf Netto-Exporteure von Landwirtschaftsprodukten, wie beispielsweise Brasilien, abgewälzt. Um die potentiellen positiven Auswirkungen von globalen Handelsketten zu maximieren und gleichzeitig die negativen Auswirkungen zu minimieren, ist es nötig, diese Effekte zu kennen und zu verstehen. Daher war das Ziel dieser Arbeit die Untersuchung der ökologischen und sozio-ökonomischen Effekte einer globalen Wertschöpfungskette, anhand der brasilianisch-Schweizerischen Poulet-Wertschöpfungskette (WK), um zur Entwicklung nachhaltiger LWK beizutragen.
Departement: Life Sciences and Facility Management
Publication type: Bachelor Thesis
DOI : 10.21256/zhaw-2360
URI: https://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/15338
Appears in Collections:Bachelorarbeiten Umweltingenieurwesen

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018_Krayer_Patricia_BA_UI.pdf4.84 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.