Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.21256/zhaw-2655
Publication type: Working paper – expertise – study
Title: Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz
Authors: Montpart Planell, Nuria
Membrez, Yves
Refardt, Dominik
DOI: 10.21256/zhaw-2655
Extent: 50
Issue Date: 17-Dec-2015
Series: Biomasse und Holzenergie
Publisher / Ed. Institution: Bundesamt für Energie
Publisher / Ed. Institution: Bern
Language: French
Subjects: Microalgae; Spirulina; Digestate; Biogas
Subject (DDC): 660: Chemical engineering
Abstract: The development of projects coupling an agricultural anaerobic digestion installation with the production of spirulina is an attractive concept, since the waste streams from the methanisation and from biogas valorization can be used to produce a high value product. This principle allows a better energetic valorization of surplus heat and of exhaust gases coming from the cogeneration unit. The limits of this configuration have been evaluated for Switzerland to study if the implementation of such coupling increases the competitiveness of agricultural anaerobic digestion. The thermal autonomy of the plant has been established as the main criterion to design the spirulina production units. For different working conditions (light radiation, nutrients source, size of methanisation units), the potential production of spirulina has been evaluated. The process energy yield, the environmental impact and the process economy show that 50% of surplus heat can be valorized, being 85-90% of heat contained in the exhaust gases; that the decrease in carbon dioxide emissions is not relevant and that, for the conditions tested, the operating costs are currently too high to allow the economic feasibility of the project.
URI: https://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/1493
License (according to publishing contract): Not specified
Departement: Life Sciences and Facility Management
Organisational Unit: Institute of Natural Resource Sciences (IUNR)
Appears in collections:Publikationen Life Sciences und Facility Management

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Montpart Planell, N., Membrez, Y., & Refardt, D. (2015). Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz. Bundesamt für Energie. https://doi.org/10.21256/zhaw-2655
Montpart Planell, N., Membrez, Y. and Refardt, D. (2015) Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz. Bern: Bundesamt für Energie. Available at: https://doi.org/10.21256/zhaw-2655.
N. Montpart Planell, Y. Membrez, and D. Refardt, “Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz,” Bundesamt für Energie, Bern, Dec. 2015. doi: 10.21256/zhaw-2655.
MONTPART PLANELL, Nuria, Yves MEMBREZ und Dominik REFARDT, 2015. Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz. Bern: Bundesamt für Energie
Montpart Planell, Nuria, Yves Membrez, and Dominik Refardt. 2015. “Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz.” Bern: Bundesamt für Energie. https://doi.org/10.21256/zhaw-2655.
Montpart Planell, Nuria, et al. Production de spiruline à la ferme : produire de la spiruline à la ferme grâce au digestat et à la chaleur excédentaire d’une installation de biogaz. Bundesamt für Energie, 17 Dec. 2015, https://doi.org/10.21256/zhaw-2655.


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