Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.21256/zhaw-2152
Title: Förderung einer gesunden, ressourcenschonenden Esskultur : Bildungskonzept, Bildungsangebot und Wirkungsanalyse bei Jugendlichen
Authors : Dettwiler, Alexander
Stacher, Robin
Advisors / Reviewers : Forster, Stefan
Müller, Claudia
Extent : 188
Publisher / Ed. Institution : ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften
Publisher / Ed. Institution: Winterthur
Issue Date: 2017
License (according to publishing contract) : Licence according to publishing contract
Language : German
Subjects : Esskultur; Essverhalten; Ernährung; Bildungskonzept; Bildungsangebot; Projektwoche
Subject (DDC) : 300: Social sciences
613.2: Dietetics
Abstract: Good food, a sound environment, good health, the solution of world hunger and a world without animal suffering are desired by most humans. Still Swiss consumers invest less and less money and time into quality products and the preparation of meals, as statistics show. Studies proved: The average Swiss eating habits are the main cause for environmental stress, a major risk factor for the country’s most widespread diseases, the reason for a very intense use of farm animals and partially responsible for world hunger – which is not commonly known. Consumers need the competences that allow them to scrutinize their own habits and to implement solution based approaches. They must know what they eat and understand the consequences of it. They should develop their behavior consciously. This paper examines how an institutional education of juveniles can reach a positive contribution to the aforementioned development.
Gutes Essen, eine intakte Umwelt, eine gute Gesundheit, die Lösung des Welthungerproblems und eine Welt ohne Tierleid wünschen sich grundsätzlich alle Menschen. Trotzdem sind den Schweizer Konsumierenden hochwertige Lebensmittel und die Mahlzeitenzubereitung immer weniger Geld und Zeit wert, wie Statistiken belegen. Studien zeigen: Das Essverhalten der Durchschnittsschweizer ist der Hauptverursacher ihrer Umweltbelastungen, ein Hauptrisikofaktor für ihre Volkskrankheiten, der Grund für die äusserst intensive Nutztierhaltung und ein Auslöser von Welthunger – vielen ist das nicht bewusst. Die Konsumierenden benötigen Kompetenzen, die das Hinterfragen des eigenen Essverhaltens und das Umsetzen von Lösungsansätzen ermöglichen. Sie müssen wissen, was sie essen, und die Auswirkungen davon verstehen. Ihr Verhalten sollen sie bewusst gestalten können. Die vorliegende Arbeit untersuchte, wie die institutionelle Bildung von Jugendlichen einen positiven Beitrag dazu leisten kann.
Departement: Life Sciences and Facility Management
Publication type: Bachelor thesis
DOI : 10.21256/zhaw-2152
URI: https://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/10895
Appears in Collections:Bachelorarbeiten Umweltingenieurwesen

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